Търсене

Иво Данчев

Новини

Хубавото време привлича стотици деца на Пътеката на саблеклюна

Окт. 29, 2019
децата от ОУ "П.Р.Славейков
Хубавото октомврийско време привлича интереса на ученически групи от Бургас и региона. Клубове по интереси и ученици от различна възрастова група посещават Пътеката на саблеклюна и се запознават отблизо с живота на Атанас и неговото семейство. 

В съботния ден ни гостуваха учениците от Клуба по биология при ОУ "П.Р.Славейков" - 5 и 6 клас, който дойдоха пеш от училище и бяха много впечатлени как са изминали 7 км. Но след лекцията за Атанасовско езеро забравиха, че са уморени и се разходиха по цялата Пътека и с удоволствие наблюдаваха къдроглави пеликани, клопачи, патици, чапли. Големите бохори със сол и вагонетките, които изнасят "бялото злато" също предизвикаха голям интерес.

От неучебния ден след изборите се възползваха учениците от ОУ "Христо Ботев" Ахелой и 5, 6 и 7 клас посетиха Пътеката на саблеклюна и научиха повече за крайбрежната лагуна, за обитателите и за солта. Децата имаха време за игри и дори си направиха пикник на тревата, беседката и класната стая на открито.

Днес група второкласници от ОУ "Кл.Охридски" също се възползва от топлото октомврийско време и децата с интерес минаха по Пътеката и се запознаха с Атанас и неговите особености, а после при чудесна видимост наблюдаваха къдроглави пеликани, бели ангъчи и първите зимни бърнета, които вече са дошли. Може би най-голям интерес предизвика срещата с една богомолка и възможността децата да я видят отблизо и дори да я подържат в ръка.

Двете оригинални наблюдателници на Пътеката на саблеклюна – „Гнездото“ и „Яйцето“ бяха ремонтирани отново благодарение дарението на фирма Гайо и отново посрещат деца и ученици от цялата страна! 

Благодарим и на всички вас, които избирате шоколада с морска сол на Гайо и така помагате и на Атанасовско езеро! https://shop.biodiversity.bg/…/Shokolad-s-morska-sol-ot-Ata…


BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000