Търсене

Иво Данчев

Новини

230 ДЕЦА ОТ БУРГАС СЕ ВКЛЮЧИХА В КАРНАВАЛНОТО ШЕСТВИЕ „БИОРАЗНООБРАЗИЕТО е ЖИВОТ“

Май 21, 2022
Карнавал

Рекорден брой участници се включиха в 10-то издание на Карнавала на биоразнообразието след две годишна пауза, заради пандемията. Благодарения на Община Бургас и лично на г-жа Ананиева (зам. кмет по образованието) участие взеха 22 детски градини и 3 основни училища. Всички се събраха на площад „Атанас Сиреков“, откъдето под звуците на барабан, тромпет и тромбон преминаха по ул. Богориди под аплодисментите на гражданите.

Пъстрото шествие на охлюви, пеперуди, цветя и различни екосистеми зареди с цвят и настроение и създаде наистина празнична атмосфера в нашия град. След това на лятна сцена „Охлюва“ децата дефилираха и показаха своите костюми. Заради големият брой участници нямаше възможност да се представят стихове и песни и журито беше особено затруднено да определи носителите на наградите в 6-те категории (най-ефектен костюм на диво растение, на диво животно, на характерно местообитание или екосистема; най-оригинален „зелен” костюм – от рециклирани или употребявани материали; най-артистично дефилиране и за най-атрактивно учебно заведение).

Карнавалното шествие по случай Деня на Натура 2000 и 30 години Програма LIFE на ЕС се организира от Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и РИОСВ Бургас. Наградите бяха осигурени с помощта на приятелите от Зелени Балкани (LIFE проект „Натура 2000 в България – нови хоризонти“) и пекарна „Зорница“. Докато изчакваха своето качване на сцената, децата имаха възможност да се запознаят с изложбата на Зелени Балкани, да научат повече за някои важни видове чрез техните макети и да редят гигантски пъзел за гривестата рибарка.

Денят на Натура 2000, на който бе посветен карнавала е свързан с мрежата от защитени зони „Натура 2000“ - един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа, която тази година празнува 30 години от създаването си. Нека не забравяме, че България е в челната тройка на Европа по богатство на своята природа и не случайно над 30% от територията й е в включена в Европейската екологична мрежа Натура 2000. У нас се срещат 4200 вида растения, около 100 вида бозайници, над 420 вида птици, 36 вида влечуги, 25 вида земноводни и над 30 000 вида безгръбначни. В териториалния обхват на РИОСВ - Бургас има 127 защитени територии, от които 7 резервата, 5 поддържани резервата, 1 природен парк „Странджа”, 59 защитени местности и 55 природни забележителности. В Бургаска област има над 35 защитени Натура 2000 зони.

Нашата природа е невероятна, но има нужда от грижа и внимание. Затова чрез Карнавала се включват „редки и необикновени видове растения и животни“, които да покажат на бургазлии защо е важно да ги опазим.

Благодарности на директорите и учителите, родителите и роднините на децата, които се включиха в Карнавала. От БФБ ще изпратят наградите и грамотите за участниците, които не останаха до края за награждаването. Специални благодарности на Културен център „Морско казино“ за съдействието със сцената и озвучаването.

Карнавалното шествие се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота". 

Очаквайте в понеделник фотогалерия от Карнавалното шествие и Карнавала. 

Детска градина
Вълшебство / Делфин / Детелина / Звездица Зорница / Звездица / Звънче / Здравец / Иглика / Изгрев / Коледарче / Моряче / Пинокио / Пламъче / Радост / Райна Княгиня / Раковина / Ран Босилек / Синчец / Славейче / Слънце / Ханс Кр. Андерсен / Златна рибка / 
Основно училище
"Васил Априлов" / "Елин Пелин" / “Любен Каравелов“ BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000