През последните месеци усилено работим върху разработването на нов вид сол. Тя е с растителен произход и е изцяло природен заместител на обикновената сол. Зелената сол се добива от растението солянка (Salicornia europaea) заради естествения си солен вкус.
Солянката е соленолюбиво растение, срещана по цялото крайбрежие в солени крайбрежни влажни зони и почви, каквото е Атанасовско езеро. Важно е да се отбележи, че всички български находища попадат в защитени територии и Натура 2000 места, за това събирането ѝ подлежи на законова регулация. Развива се върху засолени, неплодородни почви, върху които могат да виреят малко растителни видове, но за сметка на това са изключително подходящи за солянката. Може да бъде култивирана и отглеждана извън крайбрежни влажни зони, като се използва морска вода, което пести милиони литри сладка вода годишно. Така това я прави растение/култура устойчива на климатичните промени, чието отглеждане отваря перспективи да се увеличат екосистемните ползи предоставени ни от крайбрежните ни езера.
Зелената сол от солянка има приятен солен и морски вкус и същевременно съдържа 50% по-малко натриев хлорид от обикновената сол. Това се дължи на високото съдържание на витамини и минерали и на факта, че растението съдържа много калиеви соли, с които поддържа вътрешното си равновесие при живота в солените почви. Изследванията показват, че в 100г. изсушена солянка (зелена сол) се съдържат 76% Fe, 53% I, 62% K, 204% Mg и 20% белтъци от необходимата дневна доза за организма
Идентифицирано е наличие на витамин В3, витамин С, хлорофил и други биоактивни хранителни вещества. В редица чуждестранни публикации солянката е определяна като супер-храна, благоприятстваща процесите в организма (Kang 2013; Park 2006; Kong 2008; Zhang 2015).
Гурме стойност:
Въпреки че, у нас е все още нов вид храна, тя е използвана от столетия в северните държави. Високо ценен гурме продукт във Франция, Португалия и Испания. Зелената сол добавя и „Умами“ вкус към храната и придава по-интересна и пикантна нотка. Тя може бъде открита в кухните на звездни Мишлен шеф-готвачи като Дрю Декман и Хавиер Пласенсия. Зелената сол е подходяща добавка към всякакви ястия, точно както бихте използвали обикновената сол.
img id="2096"}
Продукти от саликорния:
-
Зелена сол – 100% изсушена саликорния придаващ солен вкус на храната, без примеси и консерванти.
- Свежа солянка – свеж зеленолистен зеленчук – супер-храна, богата на магнезий и калий. Подходяща добавка към салати, паста, ориз, яйца, придаваща естествен солен вкус. Сезонен продукт.
- Солен микс: Зелена сол и цвете на солта – финална сол, подходяща за овкусяване след термична обработка и при поднасяне на храната. Съдържа 10% изсушена саликорния (зелена сол) и 90% сол тип „цвете на солта“
- Чай от солянка и мента
Кауза:
Зелената сол и Солянката са част от серията Продукти вдъхновени от езерото, създадени с кауза да подпомагат опазването на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро. Нашата мотивация е да повишим доходността на защитената територия, като повишим икономическата и стойност по устойчив за природата начин и подсигурим опазването им.
Очаквайте продукти със зелена сол в нашия онлайн магазин - http://shop.biodiversity.bg