Търсене

default

Зелена сол без сол

През последните месеци усилено работим върху разработването на нов вид сол. Тя е с растителен произход  и е изцяло природен заместител на обикновената сол.  Зелената сол се добива от растението солянка (Salicornia europaea) заради естествения си солен вкус.


Солянката е соленолюбиво растение, срещана по цялото крайбрежие в солени крайбрежни влажни зони и почви,  каквото е Атанасовско езеро. Важно е да се отбележи, че всички български находища попадат в защитени територии и Натура 2000 места, за това събирането ѝ подлежи на законова регулация. Развива се върху засолени, неплодородни почви, върху които могат да виреят малко растителни видове, но за сметка на това са изключително подходящи за солянката. Може да бъде култивирана и отглеждана извън крайбрежни влажни зони, като се използва морска вода, което пести милиони литри сладка вода годишно. Така това я прави  растение/култура устойчива на климатичните промени, чието отглеждане отваря перспективи да се увеличат екосистемните ползи предоставени ни  от крайбрежните ни езера.  

Зелената сол от солянка има приятен солен и морски вкус и същевременно съдържа 50% по-малко натриев хлорид от обикновената сол. Това се дължи на високото съдържание на витамини и минерали и на факта, че растението съдържа много калиеви соли, с които поддържа вътрешното си равновесие при живота в солените почви. Изследванията показват, че в 100г. изсушена солянка (зелена сол) се съдържат 76% Fe, 53% I, 62% K, 204% Mg и 20% белтъци от необходимата дневна доза за организма

Идентифицирано е  наличие на витамин В3, витамин С, хлорофил и други биоактивни хранителни вещества. В редица чуждестранни публикации солянката е определяна като супер-храна, благоприятстваща процесите в организма (Kang 2013; Park 2006; Kong 2008; Zhang 2015).

Гурме стойност:

Въпреки че, у нас е все още нов вид храна, тя е използвана от столетия в северните държави.  Високо ценен гурме продукт във Франция, Португалия и Испания. Зелената сол добавя и „Умами“ вкус към храната и придава по-интересна и пикантна нотка. Тя може бъде открита в кухните на звездни Мишлен шеф-готвачи като Дрю Декман и Хавиер Пласенсия. Зелената сол е подходяща добавка към всякакви ястия, точно както бихте  използвали обикновената сол.

img id="2096"}

Продукти от саликорния:

  • Зелена сол – 100% изсушена саликорния придаващ солен вкус на храната, без примеси и консерванти.

  • Свежа солянка – свеж зеленолистен зеленчук – супер-храна, богата на магнезий и калий. Подходяща добавка към салати, паста, ориз, яйца, придаваща естествен солен вкус. Сезонен продукт.
  • Солен микс: Зелена сол и цвете на солта – финална сол, подходяща за овкусяване след термична обработка и при поднасяне на храната. Съдържа 10% изсушена саликорния (зелена сол) и 90% сол тип „цвете на солта“
  • Чай от солянка и мента

Кауза:

Зелената сол и Солянката са част от серията Продукти вдъхновени от езерото, създадени с кауза да подпомагат опазването на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро. Нашата мотивация е да повишим доходността на защитената територия, като повишим икономическата и стойност по устойчив за природата начин и подсигурим опазването им.

Очаквайте продукти със зелена сол в нашия онлайн магазин - http://shop.biodiversity.bg 

Сол, сол, сол ....

Без сол не може да съществува нито един жив организъм. Всъщност, животът на всички организми на нашата планета се е зародил в солените води на праисторическите морета и океани, а солта (NaCl) е точно толкова необходима за човешкия организъм, колкото и водата.

В далечното минало, щом някъде откриели сол, мястото се пазело като драгоценно съкровище. Солта е била по-ценна от златото и за нея са се водили войни. На римските войници, които пазели Пътя на солта от солниците в Остия до Рим, се плащало в сол, откъде произхожда думата за заплата – salario/salaire/salary (на италиански, испански, френски и английски език).

Още от древността, освен за храна и консервиране на продукти чрез осоляване, солта присъства в различни обичаи, ритуали и вярвания по всички краища на света. Използвала се при жертвоприношения, при сключването на договори, служела е за разплащане, от нея са се правели амулети, а в някои африкански страни дори са разменяли хора за сол.

Днес солта присъства на всяка трапеза, но неправилно се възприема като продукт за масова употреба с ниска пазарна стойност, с цена под 1 лв. за килограм и често е сочена като причина за различни заболявания.

Атанасовско езеро е единственото място в България, където се добива морска сол за хранителни нужди, като солодобивът тук е започнал през далечната 1906 година. 

Процесът е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Езерото се захранва с морска вода, която под въздействието на слънцето и вятъра,  движейки се от басейн в басейн, се сгъстява и изпарява, докато стане на сол. За да се случи това е необходима специфичната инфраструктура на солниците - диги и валове, които разделят различните по големина басейни в езерото, дълга мрежа от канали и преградни устройства и общ канал, който го обгражда и предпазва от нахлуването на сладки или замърсени води.  Процесът на кристализация на солта отнема около 2 месеца, и когато достигне между 3 и 6 см слой, започва „бялата жътва“ или нейното събиране.

 
Представете си знойна жега, с температури над 40 градуса и в тези условия около 100 сезонни работници с тежки лопати в ръце изгребват внимателно солта от побелелите басейни, за да не засегнат калното дъно. Кристалите се очистват и промиват, след което се трупат на големи купчини във формата на пресечени пирамиди, наречени бохори и могат до достигат до 2000 тона. Солта отлежава в тях, за да се отцеди водата, с която е промивана, след което се товари на теснолинейка (единствения транспорт в езерото) и се извозва до помещенията за допълнително промиване, смилане, сушене, йодиране и пакетиране.

Целият процес започва от  месец април и приключва около декември, като зависи изцяло от климатичните условия. Ако има обилни валежи, добивът ще бъде много нисък или направо  нулев. Средното количество сол, което добиват “Черноморски солници“ е до 40 000 тона годишно, което не може да задоволи търсенето на все повече българи, които искат да консумират българска сол, заради нейните високи качества. 

Езерото предлага разнообразни ресурси, част от които са добре усвоени (сол, луга, лечебна кал), но други все още търсят подходящия природосъобразен бизнес за създаване на нови продукти. От няколко години на пазара у нас се появиха шоколад с морска сол от езерото, сапуни с луга, цвете на солта с подправки и др., които предизвикват голям интерес, но имат важната мисия да служат за модел и чрез тях да се създаде Фонд в подкрепа на Атанасовско езеро, който да гарантира опазването му дългосрочно. Процент от всеки продаден продукт се използва за поддържане на езерото в благоприятно екологично състояние.

Солта е миналото, но и бъдещето на езерото. Освен познатата едра и мляна морска сол, отскоро „Черноморски солници” АД добиват и един специален вид, който носи нежното име Цвете на солта.

Цветето на солта е изградена от леки млади солни кристали, които морският бриз издухва към ъглите на солните басейни. Солта се прибира ръчно, като се събира само най-горния слой, преди да потъне към дъното на басейна. Тази сол не преминава никаква обработка, като така се запазва безценния й химически състав. Цветето на солта има високо съдържание на много микроелементи, жизненоважни за човешкия организъм. Съдържа естествен йод, калций, много магнезий и калий, притежава различни количества цинк, манган, желязо и други, затова и е една от най-скъпите в света. Нежният розов цвят на кристалчетата се дължи на бетакаротина, произвеждан от вид едноклетъчно водорасло в езерото. Освен с розовия си цвят, солта е с превъзходен вкус и носталгичен аромат на море. 


Използвайки продукти, свързани с езерото вие пряко и косвено подпомагате опазването на едно от най-ценните и крехки европейски местообитания - крайбрежната лагуна Атанасовско езеро.

Такива продукти може да намерите в специално създаденото пространство на Атанасовско езеро „симБиотично“ (което работи през целия летен сезон) или в нашия онлайн магазин с кауза.

BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000