Търсене

Иво Данчев

Солени хора

Солени хора - един филм за Атанасовско езеро

Документален филм за Атанасовско езеро

27‘, цветен

С участието на Радостина Ценова, Спас Узунов, Дияна Костовска и Глория Маринова от Българска фондация Биоразнообразие

Режисьор и сценарист Александра Вал

Оператор Георги Челебиев

Дрон оператор Живко Тодинов

Музика и вокали Мила Роберт, Явор Карагитлиев

Четирима природозащитници споделят какви предизвикателства срещат при опазването на Атанасовско езеро – едно забележително място едновременно поддържан резерват и защитена местност, влажна зона с международно значение, Натура 2000 зона, най-богатото място на птици, морска сол и лечебна кал в България. Как се прави бизнес тук? Могат ли да се включат различните заинтересовани страни в управлението и опазването на езерото? Какви са страховете и надеждите на хората, които са посветили живота си на крайбрежната лагуна? Отговорите вероятно ще откриете в новия филм, посветен на една от най-емблематичните в природозащитата територии – Атанасовско езеро.

Филмът "Солени хора" е създаден с финансовата подкрепа на Програма LIFE в рамките на проект "Лагуната на живота" и на Sigrid Rausing Fund. 

Премиера в София

Българска фондация Биоразнообразие ви кани на премиерата на филма "Солени хора", който е посветен на едно любимо езеро – Атанасовското езеро. Премиерата ще бъде на Атанасовден (по стар стил) - 31 януари (вторник) от 19.00 часа в Дома на киното в София.

След прожекцията е срещата с екипа на филма в залата, а във фоайето ще има „солен“ коктейл и възможност да се запознаете с продуктите с кауза от езерото – кристална и трапезна сол, зелена сол, шоколад с морска сол, сапун Пеликан и др. 

Очакваме ви - входът е с билет с кауза - 10 лв. в подкрепа на Атанасовско езеро!
Билети има онлайн на siff.bg/bilet и на място в Дома на киното. А през цялата година екипът ще пътува и ще представи филма на различни места в цялата страна, за да покаже Атанасовско езеро и да дискутира всички предизвикателства, които стоят пред него и хората, които работят за опазването му.

Премиера в Бургас

Българска фондация Биоразнообразие ви кани на бургаската премиера на филма "Солени хора", посветен на любимото Атанасовско езеро. След огромния успех в София и извънредната прожекция, нямаме търпение да се срещнем с взискателната бургаска публика и да видим реакцията на солените хора, които живеят около езерото и също като нас са вдишвали аромата му и са се възхищавали на цветовете му.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, а дрон оператор Живко Тодинов. Музика и вокали Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текст на песента Мариана Сърбова.

„Солени хора“ ще може да видите за пръв път в Бургас на 14 март 2023 (вторник) от 19.00 часа в Дома на НХК.
Срещата и дискусията с екипа на филма ще бъде в залата, а във фоайето ще има „солен“ коктейл и възможност да се запознаете с продуктите с кауза от езерото – „цвете на солта“, шоколад с морска сол, сапун Пеликан, значки, новите ни памучни торби с кадри от Атанасовско езеро и др.

Очакваме ви - входът е с билет с кауза - 6 лв. в подкрепа на Атанасовско езеро!

Билети може да си закупите от касата на Дома на НХК всеки работен ден от 10 до 18 часа (за информация и резервации тел. 0894 898098).

Солени хора на "Зеления уикенд" в Бургас

На 13 май в 18.30 часа в Културен център "Морско казино" ще бъде прожекцията на филма "Солени хора", след което ще има и кратка среща с екипа на БФБ. 

Прожекцията е част от "Зелен и спортен уикенд" в Бургас -  един от първите тематични уикенди, които Община Бургас организира с партньори през цялото лято, за да привлече туристи от страната и чужбина. 
 

Селектиран на любителския кинофест Бедечка

"Солени хора" е избран да бъде представен на Любителски кинофест "Бедечка". "Вашият артистичен талант и способности за разказване на истории наистина завладяха нашето жури и вярваме, че филмът ви ще окаже значително въздействие върху нашата публика." - пишат организаторите от Art Collective Stara Zagora.

Паркът Бедечка е избран за място на това забележително събитие - пищната зеленина, спокойната атмосфера и топлата обстановка на парка ще послужат като идеален фон за филмите. Кинофестът е част от по-голямата програма на Фестивал "На Зелено" на 16, 17 и 18 юни. Подробности на https://artstz.org/kinofest/

Зад първото издание на любителски късометражен кинофестивал "Бедечка" стои ентусиазмът на участниците в любителския кино клуб (ЛКК) на Творчески колектив "На улицата" и подкрепата на Национален фонд "Култура". 

Солени хора във Велико Търново

„Нямаме търпение да се срещнем с любимата публика във Велико Търново и да си поговорим за соленото Атанасовско езеро и за Черноморското крайбрежие точно след официалния старт на новото лято. Да ви покажем нашите продукти, свързани с лагуната, а после да се потопим в розовата магия на водите и обитателите на езерото чрез нашия красив филм "Солени хора" - споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

Дияна е един от героите във филма, която разказва как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро. Филмът „Солени хора“ представя езерото през погледа на четирима природозащитници, които споделят какви предизвикателства срещат при опазването на Атанасовско езеро. 

Гостите в Търново ще имат възможност да се срещнет с част от екипа на филма по време на „соления“ коктейл, който от фондация Биоразнообразие са подготвили, както и възможност да се запознаят с продуктите с кауза от езерото – „цвете на солта“, шоколад с морска сол, сапун Пеликан, памучни торби с кадри от Атанасовско езеро и др.

Очакваме ви с нетърпение на 22 юни 2023 г. в пространството ТАМ във Велико Търново (ул.Велчо Джамджията 16). Вратите се отварят в 20:00 часа, а филмовата прожекция ще стартира в 21:00 (когато е достатъчно тъмно около най-дългите летни дни). Входът е с билет с кауза - 5 лв. в подкрепа на Атанасовско езеро!

Лятното морско турне на солените хора

През август "Солени хора" прави морска обиколка по южното ни Черноморие. След прожекцията в Синеморец с читалище "Синева - 2020" миналата седмица (3 август), следват още три:
12.08 - симБиотично - пространство на Атанасовско езеро, по време на ежегодния Панаир на солта 2023
16.08 - "Солени хора" в Царево в X Challenge Park 
19.08 - Прожекция "Солени хора" в Surf House Градина
26.08 - Солени хора в Akasha surf school
солени хора

Солена среща в Пловдив

Навръх Атанасовден в Пловдив ще бъде излъчен филм за Атанасовско езеро, което вече 10 години отбелязва този празник с най-различни инициативи през годините (полумаратон, викторина, беседи, спортен празник, премиери). Затова и неслучайно е избрана датата 18 януари за представяне на новия филм за Атанасовско езеро – СОЛЕНИ ХОРА.
Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства, но винаги е оцелявало. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“ - споделя Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

Радостина е един от героите във филма, която споделя какво е за нея езерото и как е научила ценността му едва когато е станала студент по екология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

Екипът на филма няма търпение да се срещне с публиката в Пловдив, защото тук имат много приятели и сподвижници, експерти от различни сфери, с които са работили през годините, състуденти, преподаватели и т.н. В същото време точно тук в Пловдив, една семейна фирма създава забележителния млечен шоколад с морска сол от Атанасовско езеро и всяка година дарява 7 % от своята печалба за дейности в езерото. Ще бъдат показани и други продукти с кауза, свързани с лагуната – цвете на солта, зелена сол, сапун Пеликан, свещ Фламинго и други.

Вече цяла година екипът пътува из страната и представя филма на различни места, но най-интересни са дискусиите с хората, които споделят своите предизвикателства, свързани с опазване на природата.
BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000