Търсене

Иво Данчев

Новини

Фестивалът ВОДА идва на симБиотично

Септ. 11, 2021
water

„Една моя мечта е на път да се сбъдне – ВОДА да се случи на „симБиотично“ – споделя Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие. „Още от 2019 г. когато приехме случването на Фестивала Вода за наша бургаска кауза и организирахме в симБиотично голямо благотворително събитие. Тогава с концерта на Rewind, разпродажбата на картини, храна и напитки успяхме само за няколко часа да съберем 1500 лв. и да покажем, че бургаската публика има нужда от ВОДА. Затова бяхме особено щастливи когато тази година с разширяването на обхвата и включването на нови „територии“, симБиотично бе включен в списъка на местата, където тази година ще се случи магията на WATER.“

 

За първи път Фестивалът ще излезе от басейна на Младежкия дом и ще се настани в Часовниковата кула на гарата, Модерен театър, Барбоса, Художествена галерия “Петко Задгорски” и в симБиотично. От 10 до 12 септември Бургас ще бъде Вода и Изкуство и ще даде възможност на гражданите на града да видят новите тенденции в съвременното изкуство и да се срещнат със забележителни артисти от страната и чужбина. Програмата е богата и наистина забележителна https://www.facebook.com/waterfestburgas

 

На 12 Септември (неделя) от 17.00 ч. на симБиотично ще се случи „БРОНЯ ОТ СЪЛЗИ“ - пърформънс и инсталация на Ния Пушкарова и Марико Хори, Водна кула Арт фест.

 

“Броня от сълзи” е инсталация и пърформънс за загубата на памет и необратимите последици, които това нанася на човешката душа и състояние. За да е пълноценен човек, пазителят на спомени в мозъка е нужно да бъде непокътнат. Когато тази му функция е разрушена, ние приемаме една парализирана форма на съществуване, неподвластна на емоции и лишена от памет, но завинаги кристализирана в сол, запазена и консервирана от нашите непроляти сълзи. В някой случаи това е броня, която пази, а в друг е собствената ни празнота, резонирала като болка в другия. Две страни на едно и също нещо.

 

FLARED – инсталация на Мария Съботинова е инсталирана пред симБиотично. Младата авторка е подготвила вълнуваща и много раздвижена инсталация - На прозрачен текстил са принтирани три фотографии, върху които има фотомодели, които от веенето на вятъра се изкривяват и образите и слънцето като минава през тях ги прави различни от всеки ъгъл. Инсталацията ще може да се види до края на седмицата.

 

Как да стигнете до симБиотично за лятото може да научите на https://lagoon.biodiversity.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-1-47 Домакините от Българска фондация Биоразнообразие са осигурили специален курс на влакчето в неделя от 16,30 часа от Експозиционен център ФЛОРА до симБиотично и обратно в 19.00 часа към града.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на: Министерството на Културата, Национален фонд „Култура” и Унгарски културен институт – София. Медийни партньори: БНР – Бургас и Виж Бургас.



BBF
Черноморски солници
http://bspb.org
Заедно 21
Програма Life на ЕС
Natura 2000